Finska rivna rågbröd

 

Första dagen

3 dl rumsvarm filmjölk
3 dl ljummet vatten
25 gram jäst
5 dl rågflingor

Tredje dagen

3 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk ättiksprit
3 msk mörk brödsirap
5 dl grahamsmjöl
11 dl grovt rågmjöl

Gör så här:
1
Blanda filmjölk, vatten, jäst och rågflingor i degbunken.
Täck och låt stå i 2 dygn.

2
Rör i resten av vattnet,salt,ättika och sirap.Blanda väl.Arbeta sedan in grahamsmjölet och så mycket av rågmjölet att degen blir hanterbar.Låt den jäsa i 2 timmar.

3
Sätt ugnen på 200 grader

4
Tag upp degen på bakbordet och knåda den jämn.Dela den i 16 delar.Kavla ut den till runda kakor cirka ½ cm tjocka och cirka 15 centimeter i diameter.Lägg på smorda plåtar och låt jäsa i cirka 30 minuter.

5
Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna lite på bak galler. Skär ett snitt med en kniv runt kanten på varje kaka. Så kan du riva kakorna mitt itu och få två tunna kakor goda att njuta direkt eller eventuellt rosta.

Etiketter: